Арести за световната тото мафия

При мащабна операция, подготвяна от месеци насам, полицията в Сингапур арестува 14 души (12 мъже и 2 жени) заради участие в престъпна организация, занимаваща се с уреждане на футболни мачове. В официалното съобщение се посочва само, че задържаните са на възраст от 38 до 60 години, както и че 9 от тях вече са пуснати под гаранция, но не и тяхната националност. Източници от полицията обаче са признали, че при акцията е прибран Тан Сеет Енг, по-известен като Дан Тан. Именно той е сочен за лидер на най-голямата известна на полицията група, която е специализирана в манипулиране на двубои в световен мащаб. Още през май т.г. в Унгария той беше обвинен в организиране на манипулации на 32 мача в 3 държави. Но историята е много по-дълбока. Разследвани са над 700 мача по цял свят, включително световни квалификации и двубои от Шампионската лига, в които футболисти или съдии са били „обработени“ финансово от хора на Дан Тан, за да може двубоят да се развие и завърши по определен начин.

За 380 мача вече има доказателства от Европол, че са били под влияние на картела. Два примера: през април трима ливански съдии са спрени да съдийстват мач в Сингапур, защото са уличени в нерегламентирани връзки. Друг рефер – Али Сабах, е бил осъден на 6 месеца, също в Сингапур, след като е приел сексуални услуги, за да манипулира мача между местния „Тампайнис Роувърс“ и индийския „Ийст Бенгал“. Наказани са още футболисти в Унгария, Естония, Тунис, официални лица от Армения и т.н.

Обръчът около Дан Тан се е затегнал след арестите през уикенда в Австралия, когато в Мелбърн бяха задържани 9 футболисти и треньора на „Саутърн старс“. Преди сезона те дошли от Англия, доведени от бизнесмен, който обещал да им плаща заплатите, като спонсорство за клуба. Счита се, че от изиграните мачове с тяхно участие печалбата от „черно тото“ е била 2 млн. австралийски долара (1,4 млн. евро).

Тук идва време и за „българската връзка“. В разследване на съда в Кремона, Италия, е установено, че една от водещите роли в организацията на Дан Тан е поверена на Костадин Хаджииванов. Той изплува в показания на задържания и съден във Финландия участник в картела Уилсон Радж Перумал, който разкри схемите на ръководене на картела и уреждане на мачове. В тях бившият президент на „Беласица“, наричан Коста от Перумал, е сочен за един от петимата ръководители. Към момента не е ясно дали той е сред задържаните в Сингапур. Кълбото може да се разплете бързо, защото се очаква Дан Тан да бъде екстрадиран и съден в Италия, където е издирван отдавна. При разпитите се очаква да изплуват и още имена на съучастници.

Материал на segabg.com