Законът за хазарта или Вуте от ГЕРБ, който не иска да му е добре

Във връзка с горещата тема от последните дни, а именно промените в ЗХ и дебатите около тях, предлагаме една доста любопитна и точна статия на Владимир Йончев от сайта Offnews.bg:

Нали се сещате за шопския Вуте, дето казвал “Я не сакам на мене да ми е добре – я сакам на Нане да му е зле!”

Е, това е накратко обяснението на драмата с промените в Закона за хазарта, внесени от шефа на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев.

В достигналото до крайност недоверие към управляващите, никой не може и да си помисли, че са внесли смислен закон. Особено пък ако вносителят е Йордан Цонев с красноречивия прякор Данчо Ментата.

И понеже едва ли има човек, който да заподозре OFFNews в преднамерено добро отношение към управляващите, ни се струва наложително ние да го кажем: Законът на Данчо Ментата е опит една деликатна сфера да се нормализира, а от това да се извадят и дивиденти за бюджета. А ГЕРБ или нямат 2 грама мозък, за да разберат това или (което е по-вероятно) разбират, че е промените са смислени, но правят всичко възможно, за да блокират приходи към бюджета, за да омаломощат финансово управляващите.

Предисторията

Драмата започва в средата на управлението на ГЕРБ, които вкарват един откровено лобистки закон. Сайтовете за онлайн залагания на практика се забраняват. Това става по 2 механизма – финансов и бюрократичен.

Финансовият – бетинг операторите трябва да платят 15% данък върху оборота си, за да се регистрират у нас. За разлика от българското тото, което прибира половината от залозите и разпределя само 50% от парите като печалби, бетинг операторите имат друга политика. Те разпределят поне 90%, а в много от случаите – 97% от заложените пари. В това е и тайната на успеха им. И тези скромни наглед 3% им осигуряват печалби от порядъка на стотици милиони на оператор в световен мащаб.

Естествено, че няма да се намери луд, който да плати 15%, за да върти бизнес, от който е на загуба. Нито гиганти, които спонсорират най-големите футболни клубове по света, ще си променят успешния бизнес модел, заради малка България.

Но дори да се намери такъв луд, ГЕРБ се погрижват да го неутрализират. Бетинг операторите трябва да се регистрират в България по процедури, които ще бъдат описани в подзаконова наредба. Година след приемането на закона такава наредба още не е написана. Т.е. – и да иска някой, няма как да се регистрира.

Лобисткият закон на ГЕРБ е писан в полза на Васил Божков. Той е на практика единственият, който има офлайн мрежа за залагания. Така на неговите фирми се осигурява добър аванс.

За какво не са се разбрали Васил Божков и ГЕРБ можем само да гадаем, но факт е, че малко след влизането на закона за хазарта, отношенията между тях се обтягат. И ГЕРБ заема най-удобната позиция за преговори с рекетьорски привкус – закон има, но той не работи. Комисията по хазарта цяла година “забравя” да издаде заповедта, с която да блокира сайтовете, които нарушават закона – т.е. всички сайтове.

Но идва на власт правителството на Орешарски и една от първите му важни задачи е да издаде тази заповед и да блокира сайтовете за онлайн залагания.

Ефектът

Ефектът е меко казано отрицателен. Да оставим настрана това, че десетки хиляди българи имат пари в акаунтите си в сайтовете и не могат да си ги изтеглят. Големият проблем е, че един огромен бизнес насила се вкарва в сенчестата страна на икономиката, въпреки желанието на големите бетинг оператори да работят на светло.

Те са приравнени с най-пошлото черно тото, от което веднага се възползват добре познатите ни герои от времената на ВИС и СИК, които възраждат този бизнес.

Ефектът върху намаляването на разпространението на хазарта е нулев. Големите бетинг оператори са събрали мейлите на всичките хора, които са залагали някога при тях. Правят мирър-сайтове, на които може да се залага. Когато мирър-сайта бъде блокиран се праща нов мейл и така през ден.

Ефектът не е положителен и върху бизнеса на Васил Божков. Хората, които залагат онлайн не се пренасочват към залагания офлайн. А допълнително бизнесът на Божков е притиснат от възроденото черно тото.

В бюджета, както и преди, не влиза нито лев.

Но освен това вече не влизат и милионите, които се изсипваха като реклама и работни места (най-вече колцентрове) в българската икономика. За сравнение – само за половин година през 2012 г. най-големият бетинг оператор е дал в български сайтове повече пари, отколкото вторият по големина рекламодател (най-известната марка безалкохолни напитки) за цяла година.

Решението

В ситуация, в която няма нито един печеливш, управляващото мнозинство най-после се вслушва в гласовете, че нещо трябва да се направи. Решението е предложено от самите бетинг оператори: Да се въведе данък и то не 15, а 20%. Но не върху оборота, а върху разликата между заложените и изплатените пари. Което с известни уговорки си е данък върху печалбата.

Те обещават (а може би по-точната дума е “гарантират”) през 2014 г. това да доведе до 22 млн. лева постъпления в хазната. Толкова малко, само защото вече са загубили скорост заради блокирането. И след завъртането на колелото (реклами, маркетинг) гарантират 50 млн. лв. за бюджета през 2015 и 1 милиард лева в следващите 5 години.

Това накратко е ефектът от промените, внесени от Йордан Цонев. Как БСП и ДПС възнамеряват да изхарчат тези пари, дали ще ги раздадат на циганите или ще ги откраднат, е съвсем друг разговор. Фактът е, че искат да ги съберат, вместо те да изтичат някъде далеч на запад.

Другата политическа полза, която гони ГЕРБ, е по-скоро имиджова. Големите бетинг оператори – спонсори на най-големите футболни отбори – имат изключително добри контакти с най-висшите международни политици. Като губещи от закона за хазарта, те с удоволствие подхвърлят в неформални разговори, че в България управляват идиоти, които не позволяват в бюджета да влязат едни милиони, които те насила се опитват да им набутат. И понеже това е по-скоро клюкарска тема за коктейли и едва ли някой ще седне да прави политически рисърч кой, кога и как го е направил, контрата остава в сегашните управляващи.

Зависимостта

Тази статия няма за цел да убеди някого, че хазартът е хубаво нещо. Напротив – не е. Но така или иначе се прави. Далеч по безопасно е да залагаш в светлия сектор. Там сумите за залагане са ограничени. Системата е направена така, че да връща голяма част от залозите и играчът да не се разори, дори и при сериозна безотговорност. В черното тото такива усилия не се правят. Напротив – организаторът гони бърза и голяма печалба.

Ако имаше възможност хазартът да изчезне като се забрани – добре. Но не е реално. И забранен, той си съществува в същите размери. Само че нелегално. И сега в забранените сайтове играят толкова хора, колкото са играли. Но през мирър сайтове и правейки нещо незаконно.

Ако нещо наистина може да се направи, за да се помогне на зависимите от хазарта хора, то това са специални програми за лечението им. А те могат да се финансират, само ако операторите са легални и са задължени да отделят определен процент от приходите си за превенция на зависимостта. Както всъщност е направено в много държави.

Голямата хапка

Има още една игра, засега твърде хипотетична, заради която ГЕРБ не иска да пусне иначе добрите за България поправки в закона за хазарта.

Големите данъци бетинг-операторите плащат в държавата, в която са регистрирани. А те са регистрирани основно в две държави – Великобритания и Малта.

От Великобритания има тенденция на постоянен отлив, защото данъчната тежест е голяма. Затова повечето се регистрират в Малта, на която това е едно от основните пера в бюджета. България е страна с идентични данъчни ставки с Малта, но има едно изключително предимство. В Малта интернет връзката е несигурна – до страната стигат само 2 магистрални интернет кабела и вече е имало няколко случая на пълното блокиране на достъпа до интернет.

България е страната с най-добри и най-разнообразни интернет-конекции и с изключително бърз нет. Бетинг-операторите вече намекват, че биха я избрали за страна, в която да е основната им регистрация. Има само един проблем – политическата несигурност. Т.е. дали утре няма да дойде на власт поредният талибан, който да забрани хазарта.

Ако БСП успее да докара дори един голям оператор, който да направи основната си регистрация в България, това ще е грандиозен успех за толкова осмиваната власт и сигурен финансов ресурс за години наред. Но ще остави ГЕРБ без полезен ход, принуждавайки ги да или признаят успех на опонентите си, или да плашат гаргите със зависимостта от хазарта, отказвайки се от един доста сериозен финансов приход.

Да се върнем пак към Нане и Вуте, защото спорът в парламента си е точно на това шопско ниво. Нане има контралаф на житейската максима на съседа си: “Че си запалим къщата, та да му изгори на Вуте плевнята!”

През 2016-2020 г., когато се очаква да дойдат около 1 милиард лева данъци от хазарт, е много малко вероятно БСП и ДПС да са на власт. Дали ще са ГЕРБ, един Господ знае, но със сигурност хората на Борисов силно се надяват да са те. И със сигурност пред перспективата за толкова лесни пари в хазната ще почнат да ни убеждават, че винаги са искали онлайн-залаганията да се легализират и ще предложат закона точно в този вид, в който сега го предлага Йордан Цонев. Той вероятно и ще мине, защото винаги е по-добре късно, отколкото никога, но дотогава бюджетът ще е загубил няколко десетки милиона.