Избор на букмейкъри

В Интернет вече оперират стотици букмейкъри – на пръв поглед колкото повече, толкова по-добре, но точният избор къде да залагаме онлайн всъщност не е толкова проста задача. Понякога лекомисленото отношение и недооценяване на важни фактори в началото впоследствие може да доведе до сериозни проблеми и ненужни главоболия.

Първият въпрос е колко букмейкъра са ни действително необходими. Решаващо при него е дали спортните залагания за вас са просто начин за забавление или ги възприемате сериозно като инвестиция и евентуален източник на доходи. В първия случай, особено ако залагате с неголеми суми, и един букмейкър може да е напълно достатъчен – големите имена в индустрията са насочени точно към този най-масов тип играчи и задоволяват всички техни нужди. Например нашата топ препоръка bet365 предлага изключително обширна програма от спортове и първенства (включително и за залагания на живо), огромен избор от видове залози, добри коефициенти. Във втория случай максималната възвръщаемост на залозите е водещ принцип, затова препоръчително е да се поддържат активни сметки в поне 4-5 букмейкъра. По този начин се разширява изборът за възможно по-висок коефициент и най-подходящ вид залог според конкретната среща и ситуация.

Обичайните критерии, по които залагащите избират букмейкър, са тези видими още на пръв поглед – предлаганата програма, видове залози, коефициенти, бонуси за нови клиенти, интерфейс на сайта. Всеки от нас има различни интереси и предпочитания. Съществуват обаче редица други важни обстоятелства, които трябва да се съобразят преди откриване на сметка в даден букмейкър и депозиране на пари в нея:

1. Избягвайте малко известни и сравнително нови букмейкъри. Разбира се, не всички от тях задължително попадат в графата „ненадеждни“, но така поне ще ограничите шансовете да се натъкнете на евентуални проблеми.

2. Задължително проверете дали и къде букмейкърът е лицензиран за организиране на онлайн залагания. Най-авторитетните и често използвани юрисдикции за този вид дейност са Великобритания и принадлежащите й остров Ман и Гибралтар, Малта. Получаването на лиценз от тях означава, че букмейкърът е преминал през много сериозна проверка и отговоря на всички условия, гарантиращи неговата надеждност и сигурността на клиентите и техните средства.

3. Разгледайте в детайли начините и условията за депозиране и теглене на парични суми, както и дали се дължат такси за различните транзакции, съответно какви.

4. Внимателно прочетете общите условия и правилата за отделните видове залози, за да избегнете всякакви недоразумения. Понякога малки детайли могат да се окажат много важни – прост пример е абсурдното правилото на Interwetten за залозите „Азиатски хендикап“, според което при връщане на залога в случай на условно равенство се удържат 10% от неговата сума.

5. Съберете възможно повече информация за букмейкъра – от ползващи го ваши познати, потърсете отзиви чрез Гугъл, форумите за залагания, проверете рейтинга и бележките за него в специализираните сайтове като Bookmakers Review, Sportsbook Review, Top 100 Bookmakers. Обърнете внимание на следните въпроси:

Лимити – ако обичайният ви залог на една среща е над 200 – 300 евро, по възможност предварително се осведомете какви са максималните лимити за залози на отделните първенства – за да не губите време в откриване на сметка и депозиране на средства в букмейкър, който не може да отговори на вашите нужди. Съществува и друг аспект по отношение на лимитите – с течение на времето доста европейски букмейкъри налагат ограничения на максималния залог за отделни клиенти, преценени като „професионални“ играчи. Докато това се случи, все пак няма никакви пречки да се въползвате от офертите на този букмейкър.

Практика по анулиране на залози – всеки букмейкър има в своите общи правила клауза за анулиране на залози, при офертата за които е допусната очевидна техническа грешка – например сгрешен начален час, обърнати коефициенти, хендикап и други, което е напълно нормално. Уверете се обаче, че няма докладвана практика за злоупотреби от страна на букмейкъра с произволно прилагане на това основание – обикновено за отменяне на неизгодни залози, допуснати поради некомпетентност на трейдърите.

Процедура по приемане на залога – макар и рядко, някои незначителни като присъствие на пазара букмейкъри имат лошата практика да отнасят всеки по-сериозен като сума залог за одобрение към своите трейдъри, които могат просто да откажат приемането му или междувременно да актуализират коефициентите, предлагайки по-нисък коефициент за избрания знак.

Уреждане на залозите – бързината, с която се уреждат залозите на приключили срещи и състезания. Твърде бавните действия от страна на букмейкъра могат да доведат до неприятни ситуации, например когато поради липса на свободни средства пропуснете изгоден залог на някоя следваща среща.

Теглене на пари – извън публикуваните официални данни на сайта, информирайте се за процедурата, времето за обработване и извършване на транзакцията, евентуални проблеми – особено по отношение на способа, който възнамерявате да използвате.

Обслужване на клиенти – естествено, най-важно е букмейкърът да има отдел за обслужване на език, който владеете добре. В противен случай може да се загуби доста време, през което нито служителите разбират какво точно ги питате, нито вие какво ви отговарят. Може да се обърнете към „съпорта“ по какъвто и да било въпрос дори и преди да си откриете сметка, като по този начин предварително ще добиете представа за компетентността и професионализма на работещите в съответния букмейкър.

Дори след като веднъж изберете букмейкър и започнете да го използвате, препоръчително е продължите да следите какво се случва с него като цяло.  Все пак ако се придържате към най-големите букмейкъри в света няма защо да се притеснявате за сигурността на вашите средства, тъй като става въпрос за компании с огромен  ресурс зад гърба си и умело управление на риска. Неслучайно във времената на глобална икономическа криза единствено хазартният бранш продължи да отчита положителни, и то сериозни финансови резултати.

Успех!