Азиатски хендикап, що е то?

В последните няколко години залозите „азиатски хендикап“ с право придобиха сериозна популярност сред залагащите онлайн, но доста хора все още се затрудняват с тях или пък често ги бъркат с традиционния „троен“ хендикап, затова представяме и този малък материал.

„Азиатски хендикап“ е разновидност на залаганията върху изхода на спортни срещи, при която вариантите за избор са два (обикновено балансирани като вероятност) и равенството като възможност за залог е елиминирано. Както предполага името, негова родина са улиците на Източна Азия, но с разрастването на онлайн индустрията става все по-популярен и предпочитан от играчите по целия свят. Основни предимства спрямо традиционните в Европа 1Х2 залози са увеличените математически шансове залогът да е печеливш – от 33.3% на 50% и минималната разлика в полза на букмейкъра (т. нар. profit margin или juice) при съставянето на коефициентите, което води до значително по-висока възвръщаемост на залозите в дългосрочен план. Разликата е съществена, докато при 1Х2 залозите математическата възвръщаемост на коефициентите рядко надхвърля 91-92% в зависимост от букмейкъра (да не говорим за Еврофутбол с неговите 81%), при азиатския хендикап тя достига 98-99%. Отделно от това, възможността залогът да е печеливш дори когато избраният отбор е загубил срещата (при по-големите хендикапи) прави този тип залагания изключително гъвкави и атрактивни.

Обичайно използваните букмейкъри за азиатски хендикап залози са bet365, Pinnacle, 188bet, SBOBET, 1xbet, 10bet.

„Хендикап“ означава условно зададено голово предимство за предполагаемо по-слабият отбор, стартиращ срещата с въображаема преднина, например 0.25 гол, 0.5 гол, 1 гол, 1.5 гол, 1.75 гола, 2 гола и т.н.  Залагащият трябва да избере или фаворитът да преодолее тази разлика, или по-слабият отбор да задържи преднината си. Стойността на хендикапа може да бъде и 0 гола тогава, когато двата отбора са оценени приблизително с равни шансове за победа. Резултатът от залога при азиатския хендикап се получава след прибавяне на хендикапа към действителния резултат от срещата. Например ако Уигън е получил предимство от половин гол (+0.5) срещу Блекбърн и мачът завърши наравно, Уигън условно печели с този половин гол. Обратно, залогът на Блекбърн -0.5 е печеливш ако Роувърс просто спечелят без значение от резултата, при този вариант няма никаква разлика с 1Х2 залозите. Естествено, с хендикапи 0, 1 или 2 гола резултатът може да бъде и условно равенство, като в такива случаи залогът се отменя и сумата му се възстановява (подобно на ДНБ). Например ако Арсенал са определени като фаворит с условен пасив от 1 гол (-1) срещу Мидълзбро и спечелят мача точно с един гол разлика, резултатът на залога е равенство и всички направени залози (без значение за кой отбор) се отменят.

Малко по-сложни са така наречените „четвърт“ или „split“ хендикапи (0.25 гол, 0.75 гол, 1.25 гола и т.н.). Забележете, че 0.25 е средна стойност между 0 и 0.5, 0.75 е средна стойност между 0.5 и 1, 1.25 е средна стойност между 1 и 1.5. В тези случаи, макар и направеният залог да е едно цяло, на практика той се приема за разделен на два отделни подзалога. Например при заложени 10 лева с хендикап -0.75 , в действителност заложени са 5 лева с хендикап -0.5 и 5 лева с хендикап -1. Ако избраният отбор спечели с 2:1, половината от залога е печеливша с обявения коефициент (тази отнесена към хендикап -0.5), а другата му половина се отменя. Ако приемем, че коефициентът е бил 2.00, общо в този случай с 10 лева ще спечелим 15. При победа с два или повече гола разлика залогът е изцяло печеливш, носейки ни 20 лева, тъй като тази разлика ще покрие и двата подзалога.

Още един пример с „четвърт“ хендикапите – ще заложим 50 лева на Торино +0.25 срещу Удинезе, с коефициент 1.80. Ако Торино спечели срещата, ще спечелим 90 лева. Ако резултатът е равен, половината от залога ни печели (25 x 1.80 = 45 лева), а останалите 25 лева ще получим обратно, общо получавайки 70 лева. Обратно, ако заложим на Удинезе -0.25 и резултатът е равенство, 25 лева ще ни бъдат възстановени, но другата половина от залога ще бъде губеща.

Известно объркване в самото начало може да създаде фактът, че различните букмейкъри използват различни формати за изписване на „четвърт“ хендикапите. Някои го правят по посочения горе компактен начин, други предпочитат съставния формат (като bet365), който нагледно представя тяхната същност – във втория случай например +0.75 ще бъде означен като +0.5, +1 или 0.5/1; -0.25 като 0, -0.5 или 0/0.5. В действителност с това се свиква изключително бързо.

Трябва да отбележим, че много хендикапи всъщност покриват абсолютно същия резултат като други възможности за залагания – например хендикап 0 е идентичен с „Draw no bet“, +0.5 обичайно е идентичен със залога „Двоен шанс“. Най-лесен за възприемане е хендикапът -0.5, който означава просто победа за дадения отбор (тук няма никаква разлика с варианта от 1Х2).

При залозите на живо е много важно да се има предвид, че азиатският хендикап се отнася само за остатъка от срещата, т.е. резултатът към момента на залога няма никакво значение. Това е изключение от останалите видове залагания в хода на срещите, но за всеки случай винаги проверявайте правилата на съответния букмейкър. Например Ladbrokes приема такива залози „на живо“ върху пълния резултат на срещата.