Калоян Кръстев: Черният и белият списък на букмейкърите ще е готов до 1 декември

Във вчерашния си брой вестник „Труд“ публикува интервю с председателя на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев. Предаваме съдържанието му с незначителни съкращения:

Имате ли заявки от фирми, които искат легално да се занимават с онлайн залагания у нас?

Да, още на 2 юли получихме първите заявления от малтийско дружество за две хазартни игри от разстояние – виртуално казино и и залагания върху резултати от спортни състезания в интернет. Все още обаче не е приет новия данъчен закон за хазарта, както и наредбите и тарифата към новия Закон за хазарта, тъй като срокът за тях е 1 октомври 2012г. До тогава ще се сме готови и очакваме засилен интерес от бизнеса през есента.

С какъв данък ще се облага хазартът? Защото депутатите в момента умуват дали онлайн и традиционните игри да се облагат с различна или с еднаква ставка?

Предоставили сме информация за данъчните режими във всяка държава членка на ЕС или юрисдикция като остров Ман, Джърси, Олдърни, които не са самостоятелни държави. Много са различни данъчните основи и ставки в Европа. Затова всичко зависи от решението на народните представители.

Кога ще са готови черният и белият списък на хазартните фирми?

Най-късно до 1 декември тази година. Но за да имаме черен списък, първо трябва да имаме бял – на лицензираните оператори.

Как ще контролирате нелегалните сайтове?

Имаме информация за адресите на тези сайтове. Ще проверим дали работят и дали приемат залози и ако го правят, а не са подали искане за лиценз, ще поискаме от съда да разпореди достъпът до тях да бъде спрян, така че да не могат български граждани да залагат.

Работите ли по проблема с т. нар. черно тото?

Проблемът е огромен и вече Европейската комисия и Европейският парламент се заеха с него, тъй като той опорочава самия спорт. Намесени са транснационални престъпни групи, ръководени от азиатци от Китай, Сингапур, Хонконг. Има определени схеми, в които са замесени доста съдии и футболисти от Европа с цел да се манипулират резултатите, особено там, където коефициентите са големи. Това е пазар за стотици милиони евро. Няма как България да остане настрани. Наскоро коментирахме, че когато определена футболна среща се играе, има възможност да се забави телевизионният сигнал между два континента. Например, ако срещата се играе в Европа, а залозите се правят в Макао или Сингапур, има технологична възможност да се забави телевизионният сигнал. Така само определени хора знаят, че е отбелязан гол и те залагат големи суми, че точно в дадена минута ще бъде вкаран гол. В тези схеми участват много хора – особено компаниите, които транслират сигнала. Това се е случвало в Италия и Франция и е възможно да се случи и в България.