„Черен“ списък на букмейкърите – чак през март

Източник: в-к Труд

Легализирането на интернет хазарта ще се забави с поне два месеца. Това стана ясно вчера от изказване на председателя на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев. Изоставането е заради размотаването в подготовката на наредбите към новия закон за хазарта, който влезе в сила от 1 юли.

Според първоначалния замисъл до 1 октомври трябваше да са готови наредбите, необходими за старта на лицензирането на онлайн операторите. Вчера обаче Кръстев обясни, че подзаконовата нормативна уредба ще бъде приета “най-късно до края на ноември”. Оставали още 8 наредби, една от които е за таксите. Това значи, че лицензирането ще се забави с поне два месеца и ще стартира в началото на декември.

Изоставането в сроковете ще забави с три месеца и обявяването на т.нар. черен списък, в който ще влизат фирмите, организиращи нелегален хазарт в интернет. Листата ще бъде готова чак в началото на март, съобщи вчера Кръстев. През лятото той обещаваше това да стане от 1 декември.

Заедно със списъка ще стартира и филтрирането на нелегалните сайтове. Законът задължава интернет доставчиците да спират достъпа до страници, за които има съдебно решение, че се поддържат от нелегални оператори.

Парламентът пък бави приемането на данъчната ставка върху онлайн хазарта. Първоначално това трябваше да стане със специален нов закон. Впоследствие обаче финансовото министерство реши да определи налога чрез преходните и заключителните разпоредби на закона за ДДС. МФ предлага онлайн хазартът да се облага със 7%, а традиционният – с 15%. Проектът на промените вече е в Народното събрание, но те не са гласувани все още дори на първо четене. По въпроса за ставката се очертава сблъсък в пленарната зала, защото дори част от депутатите от ГЕРБ са против да има различни ставки за една и съща дейност.

Междувременно стана ясно, че към момента няма наплив за лицензиране на онлайн хазартни оператори. Документи още през лятото подаде само едно малтийско дружество за две игри – виртуално казино и залагания върху резултати от спортни състезания в интернет.
.