„Черният“ списък на букмейкърите е в ход

След дълго затишие, на вчерашното си заседание Комисията по хазарта предприе първи стъпки по съставянето на т.нар. „черен списък“ на онлайн букмейкърите, които приемат залози от българи, но не са лицензирани според новия Закон за хазарта. На практика – безпредметен, тъй като лицензирани букмейкъри в България въобще няма (т.е. в нарушение са хиляди сайтове за залагания в Интернет), а и не се очаква да има такива в близко бъдеще с оглед на тромавите законови рамки и прекомерна данъчна тежест. В решението на комисията изрично са изброени следните сайтове (домейни), които са намерени като работещи несъобразно българското законодателство:

bet365.com
bet365.net
goldbet.com
goldbetsports.com
betin.com
sportingbet.com
morganbet.eu
betuniq.eu
planetwin365.com
unibet.com
bet-at-home.com
doxxbet.com
efbet.com
globetcasino12.com
ladbrokes.com
betfair.com
offsidebet.com
tempobet.com
888.com
betfred.com
jetbull.com
bet7days.com

Очевидно, списъкът съдържа букмейкъри предимно с версии на български език, макар че някои от тях като Tempobet и Offsidebet още преди месеци прекратиха работата си с българи. Според диспозитива на решението, Комисията по хазарта „разпорежда да се преустанови нарушението на чл. 3, ал. 1 от Закона за хазарта, а именно да се преустанови организирането на хазартни игри без лиценз, издаден от Държавната комисия по хазарта“, като негов адресат са изброените букмейкъри. Какво следва оттук нататък:

Топката е в полето на букмейкърите, дали да се съобразят с акт на административен орган, под чиято юрисдикция принципно не попадат и съответно не могат да понесат никакви санкции. Не е изключено „на добра воля“ някои от тях да преустановят работата си с българи, както показва практиката при някои други европейски страни, които регулираха залаганията през интернет. Във всички случаи, мярката би обхванала прекратяване на новите регистрации от БЪлгария, както и приемането на залози от България, като същевременно потребителите ще могат да изтеглят наличните средства по сметките си по всяко време. По-вероятно е обаче букмейкърите просто да не обърнат внимание, както се случва в аналогичните казуси с други страни от Източна Европа, които отдавна имат приети норми за онлайн залаганията. Действително, десетина букмейкъра затвориха за български клиенти в последните години (като bwin, William Hill, 10bet и други), но поради простата причина, че имат физически оперативни центрове на територията на страната ни (естествено, заради евтината работна ръка), други просто поради липса на интерес към нашия пазар.

Следващата стъпка, според Закона за хазарта, е блокиране на достъпа до изрично изброените в сайтове от страна на интернет доставчиците. Нейното приложение също тъне в мъгла, след като провайдърите предупредиха, че нямат практическа възможност да се справят без значителни инвестиции в допълнително техническо оборудване, което от своя страна би оскъпило предлаганите услуги, а и начините за заобикаляне на евентуално филтриране са безбройни и лесно достъпни.

Евентуалното развитие по списъка предстои.