Иван Еничеров: „Завалиите питали ли са ме, като са залагали?“

Статия на Sportal.bg!

Председателят на Комисията по хазарта Иван Еничеров, който бе назначен от служебния кабинет на Марин Райков и по чиято инициатива преди два дни бe блокиран достъпа до над 20 букмейкърски сайта, даде днес специална пресконференция. На нея той прехвърли топката към правителството като заяви, че именно тo трябва да се оправя със закона за хазарта. Освен това Еничеров даде да се разбере, че въобще не му пука за хората, които заради филтрирането на трафика срещат трудности с изтеглянето на парите си от букмейкърските къщи. Шефът на хазарта нарече хилядите потребители в интернет пространството „завалии“.

Брифингът бе продиктуван от сериозния медиен и обществен интерес, тъй като огромна аудитория изрази своето негодувание и вече се създават групи, чиято цел е да стопира поредното безумие в държавата. В интернет пространството вече се появиха множество коментари, като почти всички потребители смятат, че умишлено се цели да се прокудят най-големите букмейкъри, тъй като се обслужват нечии интереси. Брифингът премина доста странно, тъй като Еничеров отговаряше смутено и уклончиво на конкретните въпроси. Шефът на хазарта подаде „горещ картоф“ в ръцете на правителството, след като заяви, че промяната на закона зависи изцяло от управляващите. Накратко казано той даде да се разбере, че от него нищо не зависи. Въпреки това след сериозен натиск от присъстващите журналисти, Еничеров с половин уста призна за грешката на комисията и Парламента и заяви, че би подкрепил промяна в закона. „Комисията по хазарта нищо не може да направи, освен да спазва закона. Ние просто сме регулаторен орган. Само правителството може да отмени този закон“, заяви Еничеров.

На въпрос как хората ще си върнат парите, които са залагали в легалните букмейкърски къщи, шефът на хазарта даде шокиращ отговор: „Еми какво да ги правя завалиите? Те питали ли са ме, когато са залагали“.

Последва друг въпрос защо налагат цензура на някои интернет издания, при положение, че хилядите потребители искат да се информират и да гледат спорт като са в пълното си право. Отговорът на председателя на комисията, който отново шокира бе: „Има алтернативни медии“. Секунди по-късно компетентните представители на медиите, които демонстрираха завидни познания на българското и европейското законодателство, обясниха на Еничеров, че никъде по света не се налага данък от 15% върху оборота, тъй като това ще убие бизнеса. Най-високата ставка за букмейкърите е в Англия, но там данъкът е 20% от печалбата, което е коренно различно. За да не бъдем голословни, веднага даваме простичък пример. Да предположим, че една компания има годишен оборот от 10 милиона и работи на 10% печалба, което прави 1 милион. Как при това положение ще плати данък от 15% върху оборота, след като това прави 1.5 милиона, а цялата му печалба не е толкова.

И тъй като Еничеров говореше много, но в крайна сметка не каза нищо конкретно, той бе предупреден, че България може да понесе санкция от десетки милиони, тъй като легалните европейски букмейкъри възнамеряват да дадат страната ни на съд в Брюксел и по всяка вероятност аргументите им ще издържат и те ще спечелят делото. В отговор на това председателят на комисията по хазарта вдигна рамене и заяви, че нищо не може да направи, тъй като това не влизало в компетенцията на оглавяваната от него институция.