Предлагат по-нисък данък за онлайн хазарта

Правителството обмисля промяна на данъка върху онлайн залаганията, след като сегашната ставка от 15% върху оборота очаквано отблъсква всички чужди оператори да се лицензират и работят в България според новия Закон за хазарта. Причината е, че подобен вид данък би довел до предлагането на изключително ниски и неконкурентни коефициенти. В момента се обсъждат и гласуват промените в данъчните закони и бюджета за следващата година и новият режим на облагане може да заработи още през 2014г.

„Обмисляме начин за либерализиране на режима съобразно европейските норми и привличане на чуждестранните оператори“, заяви председателят на бюджетната комисия към парламента Йордан Цонев пред „Капитал“. Той обясни, че вариантът е облагането да е не върху оборота, както е в момента, а върху разликата между постъпленията от залози минус изплатени печалби.

Според „Стандарт“ управляващото мнозинство ще предложи данък от 20% върху печалбата на букмейкъра – двойно по-голям от корпоративния данък, който е 10%, но за сметка на това без влияние върху формирането на коефициентите, както би се наложило при облагане на целия оборот. Така евентуалните лицензирани букмейкъри в България ще са в състояние да предлагат адекватни на световния пазар коефициенти, каквато е и практиката в други страни с отскоро регулиран онлайн хазарт като Испания и Дания.