Надежда за онлайн хазарта в България

Макар в последно време новините в България да не са особено позитивни като цяло, има и добри такива. Вчера група депутати от БСП и ДПС начело с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев внесе в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, който да коригира приетия през 2012г. акт в най-абсурдната му част – свързана с облагането на хазартната дейност с колосалния 15% данък върху целия оборот. Както е известно, недомисленият закон на Дянков на практика не заработи, освен да послужи като основание за филтриране на всички популярни букмейкърски сайтове и същевременно отблъскваше потенциалните кандидати да оперират легално на българския пазар заради непосилната данъчна тежест, която би наложила предлагането на изключително неконкурентноспособни коефициенти (т.е. данък на гърба на залагащите). До момента интерес към лицензиране прояви единствено Efbet (Еврофутбол), но и този оператор очевидно е все още в режим на изчакване на промени.

Законопроектът предвижда отмяна на данъка от 15% върху оборота. Вместо това лицензираните букмейкъри ще плащат т.нар. „двукомпонентна такса“ – еднократно 100 000 лева при получаване на лиценз и впоследствие 20% върху брутната си печалба (разликата между събрани залози и изплатени печалби). Отделно, букмейкърите се задължават да внасят 50 000 лева месечно в нестопански организации, осъществяващи социално отговорни дейности като предпазване на младите хора от хазарт, превенция и лечение на хазартна зависимост, провеждане на отговорна реклама и маркетинг, бързо и ефективно разрешаване на спорове между организатора на играта и участника в нея.

С новия режим на облагане, лицензираните в България букмейкъри вече ще са в състояние да предлагат коефициенти, не по-ниски от всички останали онлайн оператори и същевременно да внасят данък в нашата хазна, каквато е и основната цел на регулирането.

От международната асоциация на онлайн хазартните оператори (RGA) веднага приветстваха законопроекта, определяйки го като съобразен с „най-добрите, доказано работещи модели за регламентиране на онлайн хазарта“ и „заявка за привличане на големи хазартни оператори“. Сред членовете на RGA са доста от най-крупните компании в бранша като bet365, Betfair, William Hill, Ladbrokes, Paddy Power, Unibet, Sportingbet, които принципно проявяват интерес към адекватно регулирани пазари (каквито вече действат в страни като Испания и Дания). Повечето от тези компании прекратиха частично или изцяло работата си с български клиенти заради действащия закон, но промените със сигурност ще стимулират някои от тях да се завърнат на родния пазар.

Ако бъде приет, законопроектът ще влезе в сила от 01.01.2014г. с шестмесечен гратисен период, за да приведат букмейкърите (естествено тези от тях, които възнамеряват да кандидатстват за лиценз) дейността си в съответствие със закона. Във връзка с това, очаква се филтрацията на интернет трафика да бъде отменена след Нова година поне до следващото лято.

Естествено, за да влязат в сила, измененията трябва да бъдат гласувани от депутатите. Това изглежда формалност, но при условие, че парламентът продължи работата си поне до Нова година – което не е съвсем сигурно с оглед обстановката в страната. Затова във форумите и социалните мрежи вече се появиха полушеговити призиви за включване на родните играчи в контрапротестите, подкрепящи правителството. Със сигурност следващите месеци ще бъдат доста динамични за бъдещето на хазарта в България и ще следим всички новини с интерес.