Нова „тото“ афера с Локомотив Пловдив

Локомотив Пловдив се забърка в нов скандал, свързан със залози. Според Спортбладет (спортното издание на най-големия шведски вестник Афтонбладет) последната контрола на „смърфовете“ с ИФК Гьотеборг в Марбея е била манипулирана от българите. Мачът обаче така и не завърши – при резултат 4:0 за скандинавците реферът прекрати двубоя в 85-ата минута, след като Александър Станков налетя да бие своя шведски колега и се заформи меле между двата отбора.

Спортбладет посочва, че при резултат 2:0 за ИФК Гьотеборг в 34-ата минута bet365 е преустановил приемането на залози за мача, а множество потребители са споделили в чата на медията по време на срещата, че същото се е случило и в други букмейкъри. Репортери на Афтонбладет са потърсили коментар от bet365 за причината, поради която мачът е бил блокиран. От компанията отговарят, че решението е било взето от трейдърите на основание клауза 4.6. от общите условия на bet365, която гласи: „bet365 си запазва правото да задържи плащане и да отмени залози ако имаме доказателство за поставяне под въпрос на истинността на събитието; манипулация на коефициентите или наградния фонд; наличие на нагласяване на резултат. Доказателствата може да са базирани на големина, обхват и периодичност на залози в bet365 по някой от различните методи за това.“

Впоследствие версията за симулативна игра от страна на Локомотив се подкрепя и от няколко футболисти на ИФК Гьотеборг.

„Мачът май беше манипулиран. Ако е така, българите трябваше да се постараят повече да го прикриват. На моменти беше прекалено очевидно“, написа вратарят Джон Алвбоге в Туитър.

„Говорихме доста за това на резервната скамейка. В един период от 5 минути Локомотив ни оставиха да създадем доста положения. Изглеждаше сякаш нарочно ни подаряват топката“, коментира за Спортбладет Маркус Сандберг.

Преди няколко дни в румънската преса пък се появиха обвинения за уговаряне и на мача на Локомотив със Стяуа, завършил изненадващо 2:1 за „смърфовете“ след пълен обрат. Коефициентът за победа на българите бе 11.00.