Достъп до bet365

В кръстоносния поход на Комисията по хазарта срещу нелицензираните онлайн оператори (т.е. всички, с изключение на родния монополист и все още затворения за българи Betfair) един от основните „врагове“ по разбираеми причини е bet365 – най-популярният и качествен световен букмейкър. Британската компания бе поставена на първо място в „черния списък“ на ДКХ от самото му начало и продължава да бъде трън в очите на регулатора, като неколкократно нейни алтернативни сайтове (така наречените „мирър“ линкове) бяха добавяни в листа на домейни, подлежащи на филтриране. Въпреки това, по наши наблюдения българските играчи в bet365 въобще не са намалели и дори се увеличават. Факт е, че наложеното блокиране на сайтове от страна на интернет доставчиците са оказва напълно безпредметно. Как залагащите в България заобикалят забраната?

Мирър сайтове

Филтрацията на интернет трафика от властите не е български патент или пък нещо ново. Хазартни сайтове (т.е. техните домейни) от години се блокират в някои държави, на което доста букмейкъри отговарят със създаване на нови и нови алтернативни адреси за достъп до тяхната платформа за залози. В това число и bet365 – предимно за клиентите си в Италия и Азия. Мирър сайтовете бяха първия и най-лесен начин за достъп до bet365 след спирането на основния домейн bet365.com, като allsport365.com, 28365365.com, 365sb.com, italianbet365.com и sportgiochi365.com бързо набраха популярност в България. Естествено, те не останаха тайна и за ДКХ, която поетапно ги включи в „черния“ списък. Затова залагащите станаха по-предпазливи с обменянето на информация и вече рядко споделят публично алтернативни адреси, макар че към момента съществуват поне още десет такива на bet365, неустановени или поне все още несанкционирани от ДКХ.

IP адрес от друга държава

Универсално решение за достъп до всички сайтове. Използването на публични прокси сървъри и т.нар. браузър „Тор“ вече отстъпи място на далеч по-ефикасни и бързи способи, например добавките ZenMate за Google Chrome и anonymoX за Mozilla Firefox, които обезсмислят всякаква филтрация от страна на интернет провайдърите. Аналогични са и VPN мрежите – чрез инсталиране на малка програма и срещу няколко долара на месец осигуряващи сигурна и бърза връзка от чуждестранен IP адрес – такава услуга се предлага от стотици сайтове като TunnelBear (безплатни 500 MB на месец), HideMyAss, CyberGhost, OpenVPN и много други.

Мобилни браузъри

Браузърът Opera за Android функционира на горния принцип – след като в настройките бъде избран „offroad“ режим, връзката се осъществява през собствените IP адреси на Opera.