Българският футбол е сред най-манипулираните заради залози

Българското първенство е в черния списък за футболни залози заради прекалено големия брой на съмнителни мачове, се казва в годишния доклад на организацията „Федербет“.

Организацията със седалище в Брюксел се стреми да защитава букмейкърите и клиентите в хазартния сектор.

Българският футбол попада в списък от седем държави, които без нужда от допълнително обяснение са озаглавени: „Страни, където е невъзможно да се залага“. Останалите са Албания, Кипър, Малта, Черна гора, Канада и Индонезия.

Миналата година „Федербет“ посочи 13 мача, за които имаше съмнения, че са манипулирани.

„Всяка седмица европейските букмейкърски къщи отменят анблок мачове от първенства като Албания, Кипър, Малта, Черна гора, България, Индонезия и Канада, която е десетата най-некорумпирана страна, заради ясни сигнали за уредени мачове“, пише в преамбюла към доклада.

За останалите разглеждани европейски страни „Федербет“ посочва конкретни примери с определени мачове, но за седемте в „забранителния списък“ вероятно това е безсмислено и безполезно.

Изготвилите доклада посочват шест мача от квалификациите в Лига Европа, които са съмнителни. В тези двубои присъстват предимно тимове от Източна Европа.
От Италия и Белгия например съмнителните мачове са от втора и по-ниска лига, но в Гърция са посочени четири примера от първа дивизия. Сред тях са два мача на Пантракикос с грандовете Олимпиакос и Панатинайкос, завършили със загуби с по четири гола разлика.

„Лесно е да се видят огромните разлики в сумите, които се залагат на редовни мачове и на манипулирани мачове от една и съща лига в един и същ ден. В първенството на Украйна до 19 г. могат да се видят залози от 15 евро до 200 хиляди или дори 500 хиляди евро“, твърди се в доклада.

Линк към пълния доклад

.