Аферата с уговорени мачове в тениса

Грандиозен скандал се разрази през изминалата седмица в мъжкия тенис, след като BBC разпространи новината, че редица водещи играчи са заподозрени в уреждане на мачове през последните 10 години. Данните на BBC са от разследване на АТР, стартирало още през 2007. Само през 2015-а около 50 мача от високите нива на тениса са били обект на подозрение заради необичайна финансова активност в букмейкърските сайтове.

Имената на над 70 тенисисти са подадени към антикорупционната организация към мъжката тенис асоциация. Установени са три групировки в Русия, Сицилия и Северна Италия, свързани със залагания на тенис срещи. Те са предлагали подкупи от над 50 хиляди долара за манипулиране на резултати. Имена на замесени играчи не бяха оповестени с мотива, че разследващите журналисти не разполагат с конкретни доказателства.

Единственият популярен тенисист, за който стана ясно, че е сред замесените, е руснакът Николай Давиденко. През 2007-а за негова загуба от аутсайдера Аргуело на турнир в Полша само в Betafir са заложени над 7 милиона долара, близо десет пъти повече от обичайния оборот за подобен мач. Парадоксално, залозите за загуба на руснака продължават дори след като той печели първия сет и повежда във втория, но в крайна сметка го губи с 3:6 и се отказва в третия. Според правилата на Betfair, залозите за победител в тенис двубоите са считат за валидни, ако е изигран поне един сет.

Вчера интернет порталът Show Legend оповести списък с 15 топ тенисисти, които според сайта са участвали в съмнителни срещи. „Това, което направихме е, че разкрихме имената, които бяха скрити от обществеността. Това не означава, че тези тенисисти са участвали в уговорени мачове, а че на техните срещи е имало съмнения заради големия брой залози за определен изход“, обявиха от сайта. Посочените играчи са Лейтън Хюит (Австралия), Игор Андреев, Теймураз Габашвили, Александр Богомолов (и тримата от Русия), Лукаш Лацко (Словакия), Иван Додиг (Хърватия), Андрей Голубев (Казахстан), Хуан Игнасио Чела (Аржентина), Матю Ебдън (Австралия), Ян Хайек (Чехия), Алберт Монтанес, Даниел Химено-Травер (двамата от Испания), Янко Типсаревич (Сърбия), Майкъл Ръсел (САЩ) и Денис Истомин (Узбекистан).