Коефициенти и залози за президентските избори … няма

С наближаването на изборите за следващ президент на България се увеличава и търсенето на залози за изхода от вота на 06 ноeмври. Това показват тенденциите в Google, като по принцип залаганията на политически събития са доста популярни не само у нас, но и в световен мащаб. Уви, до момента нито един български или чуждестранен букмейкър не е обявил коефициенти за изборите в България и това едва ли ще се случи в оставащата една седмица до вота. Една от причините е твърде неясната и трудна за прогнозиране ситуация около битката за „Дондуков“ 2, при която евентуални коефициенти от страна на букмейкърите биха били изстрел в тъмното и неоправдан риск – който хазартните оператори предпочитат да си спестят.

Преди месец все още неизвестният (и въпреки това) фаворит на ГЕРБ уверено водеше в социологическите проучвания за победител на изборите. Бойко Борисов обаче хвърли всички в шок с доста спорната номинация на Цецка Цачева, от която управляващата партия търпи единствено негативи. Все пак прогнозите за резултата от първия тур са сравнително ясни и сочат минимална победа за Цачева с около 25-26% от гласовете и балотаж срещу Румен Радев. Тук картината се заплита, тъй като е трудно да се предскаже накъде ще се насочат предпочитанията на гласувалите за други кандидати на 06 ноември – които не са и никак малко. Доскоро ГЕРБ можеше да разчита твърдо на електората на „сините“, но след автогола с Цачева не е изключено част от него да подкрепи кандидата на БСП, колкото и еретично да звучи това. Уверено може да твърдим, че националистите ще застанат зад Румен Радев – генералската осанка и патриотична реторика не оставят много място за съмнения. Да не забравяме също, че „Атака“ е откровено проруска партия в последните години и инструкциите от Москва са ясни. Гласовете за Ивайло Калфин и Татяна Дончева също ще заминат вляво, въпреки раздорите в семейството на бивши и настоящи социалисти и независимо от тях. Така факторът, който вероятно ще реши изборите, се нарича ДПС. Движението не номинира свой кандидат за президент и заяви подкрепата си в първия тур за … Пламен Орешарски, което е ясен знак към останалите партии, че пазарлъкът за балотажа е открит.

В крайна сметка, ако сте решили да заложите дали нацията ще има баща или майка през следващите пет години, единственият вариант е да се хванете на бас с някой приятел. Успех!