Комисията по хазарта отне лиценза на Еврофутбол

evrofutbol

Първият български букмейкър и дългогодишен монополист в офлайн залозите Еврофутбол вече е история. На днешното си заседание Комисията по хазарта 2.0 отне лиценза на компанията за срок от три месеца, но очакванията са това да бъде и окончателното решение на регулатора.

През последния месец всички хазартни бизнеси, свързани с Васил Божков, прекратиха своята дейност. „Национална лотария“ и „Лотария България“ (зад която стои „Евробет“ ООД) бяха поставени в практическа невъзможност за работа след промените в Закона за хазарта, вменяващи правото за организиране на този тип игри единствено на държавата. Сайтът за спортни залози 7777.bg не функционира от началото на март, формално заради запор от страна на НАП на сметките на „Национална лотария“ АД.

От публикувано днес на сайта eurofootball.bg писмо става ясно, че ДКХ е издала акт за дължими от „Еврофутбол“ ООД публични вземания за държавни такси на стойност 328 милиона лева.

Любопитен факт е, че изпадналият в немилост Васил Божков отдавна е миноритарен собственик в Еврофутбол, след като 51% от акциите на дружеството бяха продадени на гръцкия милиардер Сократис Кокалис през 2002г. Други 16% се държат от фамилията Найденови. Разривът в отношенията между българските съдружници постави началото на колосалните трусове в родния хазартен бизнес. През февруари Цветомир Найденов шеговито или не обяви, че продава семейния дял в „Еврофутбол“ ООД за едно евро.

Създаденият през 1993-та букмейкър Еврофутбол бе абсолютен монополист в спортните залагания в България за близо 15 години. Бумът на онлайн хазарта обаче изтика компанията в периферията, като братя Найденови се ориентираха по-бързо и стартираха сайта Efbet, който в крайна сметка се оказа ябълката на раздора между дългогодишните партньори. Във всички случаи, загубата на Еврофутбол днес е пренебрежимо малка в пренареждането на картите в бранша.