БФС срещу „черното тото“

След дълги години на недомлъвки и бездействие БФС най-накрая официално призна проблема с „черното тото“ в родния футбол и предприе фактически постъпки срещу него. На съвместно заседание вчера Комисията за етика и феърплей и Комисията за Детско-юношески футбол решиха да предложат на Дисциплинарната комисия на БФС да изхвърли юношеския тим на Спартак (Плевен) от първенството заради системно нарушаване на принципите на феърплея. На засилен мониторинг ще бъдат подложени други два отбора от тази група – Любимец и Спартак (Варна). Това гласи официално съобщение, поместено на сайта на футболния съюз.

В БФС са постъпили множество сигнали за съмнителни резултати в първите кръгове на юношеските групи, свързани с „черно тото“. Делегатът на мача Видима-Раковски – Спартак (Плевен), завършил при резултат 6:0, е написал в доклада си, че до крайния резултат се е стигнало по „много странен начин“. Сигнал е подаден и за друг двубой на плевенския тим – срещу Локомотив (София), загубен с 0:5.

От самото си създаване т.нар. „елитна юношеска група“ генерира скандали и куриозни резултати, явно обслужващи интереси в залаганията. Кулминацията бе през миналия сезон, когато като в края на мача Локомотив (Сф) – Спортист (Своге), завършил 4:3 с гол от дузпа в края на редовното време, неизвестни лица пребиха треньора на „железничарите“. Интересът към мачовете при юношите е голям, тъй като те се играят сутрин – когато програмата от футболни срещи е доста рехава и затова се предлагат и генерират много сериозен оборот „на живо“ в азиатските и някои европейски букмейкъри и така дават възможност за сериозни печалби от манипулации. Босът на Славия Венцислав Стефанов и други футболни хора неколкократно аламираха за „здрави момчета с лаптопи“, които присъстват на всеки мач и „съветват“ играчите и съдиите.

БФС разследва заради съмнения в манипулации и няколко срещи в „А“ Група, основно на новака Етър. Самият собственик на „виолетовите“ Фейзи Илханлъ обвини наставника Цанко Цветанов в симулативна игра на отбора при загубите от Берое и Пирин (Гоце Делчев). Сигнали във футболната централа са получени и за контролата на Славия с Банско (0:2), проведена на 7 септември. „Две срещи на Етър са пратени на прокурор за проверка. Дадени са още и един мач от женското първенство и един от юношеското. Повече подробности не мога да ви кажа“, заяви шефът на Комисията за етика и феърплей ген. Василев пред ТВ7.

Скандалите, свързани с уреждане на срещи заради залагания, не подминаха и националните формации. Футболни хора като Томас Лафчис и Велислав Вуцов открито споделиха съмненията си, че победата на България над Холандия с 2:1 в контрола през юни е манипулирана. „Лалетата“ водеха с 1:0 на почивката, но през второто полувреме необяснимо дадоха пълен отбой в играта си и допускайки детински грешки в защита позволиха на нашите национали да обърнат резултата. Вратарят на младежите Стефано Кунчев пък призна в медиите, че е бил пребит, след като отказал 20 000 евро подкуп, за за да пусне два гола в евроквалификацията Австрия – България (0:2).